De ce apar diferentele de apa?

De ce apar diferențele de apa?

În orice imobil, lunar, pe orice lista de intretinere, apare o rubrica denumita diferente apa / pierderi apa.
De ce apar aceste diferente de apa și ce reprezintă ele, vom afla în articolul următor.

De unde apar diferențele de apa?
Diferențele de apa rezulta din scaderea din cantitatea de apa facturata de operatorul de distributie a apei a tuturor consumurilor inregistrate în imobil de catre repartitoarele de apa, fie ele de apa rece sau calda.
Exemplu: pe factura operatorului se regaseste facturat un consum de 100 mc de apa iar în bloc au fost înregistrat un consum total de 80 mc de apa.

Care este cauza diferentelor de apa?
Diferențele de apa apar din mai multe cauze, și anume:

1. diferenta de clasa de precizie dintre contorul de bransament, care este de o clasa de precizie C sau D, și clasele de precizie ale repartitoarelor de apa montate în imobil care sunt de o clasa de precizie A sau B.
Contor clasa A de precizie – este conceput și garantat de producător sa „porneasca” inregistrarea corecta de la 60 litri ora. La un calcul simplu, dacă instalatiile interioare nu sunt corespunzatoare, acest contor de apa poate sa nu înregistreze un consum imens. Ex. 50l/ora x 24 ore x 30 zile = 36 mc/luna (doar pentru un singur contor)
Contor clasa B de precizie - este conceput și garantat de producător sa „porneasca” inregistrarea corecta de la 30 litri /ora. Ex. 25 l/ora x 24 ore x 30 zile = 18 mc/luna.
Contor clasa C de precizie - este conceput și garantat de producător sa „porneasca” inregistrarea corecta de la 15 litri /ora.
Contor clasa D de precizie - este conceput și garantat de producător sa „porneasca” inregistrarea corecta de la 7,5 litri /ora.
De menționat ca orice contor de orice clasa de precizie poate fi incadrat în clasa de precizie doar dacă este montat corect, în poziție orizontala. În cazul unui montaj necorespunzator, acesta retrogradeaza, iar „pornirea” inregistrarii se dubleaza.

2. diferența dintre datele de citire a contorului de bransament și repartitoarele de apa din imobil.
În niciun imobil în care sunt montate repartitoare de apa cu citire optica, proprietarii nu o să le citească, cu toții în același timp. Unii proprietari fac citirile cu 1 săptămâna înainte de citirea contorului de bransament, alții cu 3 zile după citirea contorului de bransament, alții nu le citesc și în aces caz se estimeaza. Astfel, în aceasta situație pot apărea diferente de consum de pana la 30% din consumul facturat de furnizorul de apa.

3. avariile.
Avariile pot apărea oricând, și pana la depistarea lor pot trece câteva zile, săptămâni, luni sau ani.
Astfel, o avarie după contorul de bransament, la o conducta de apa, poate duce la un consum facturat foarte mare. Ex. Un contor de bransament, în funcție de diametru nominal, poate avea un debit de la 4 mc/ora pana la 400 mc/ora. 4 mc/h * 24 ore * 2 zi = 192 mc de apa.

4. consumuri necontorizate.
Aici pot fi by-passurile de prin apartament, robinetul de pe casa scarii, cantitatea de apa de pe instalația de pe părțile comune, de la contorul de bransament si pana la intrarea în contoarele din imobil.
ex. - masina de spălat consuma intre 40 litri și 80 litri la o spălare. 60 l x 20 spalari/luna = 1,2 mc
- spălat părțile comune, ghene, etc. poate genera un consum de 2 mc luna
- udatul gradinii poate genera un consum de peste 20 mc luna.
- instalația comuna de apa 1 mc

5. repartitoare de apa defecte.
ex. Din experiența noastră un consum mediu pentru 2 persoane, este de 7 mc/luna.

Concluzie.
Într-un condominiu, lunar, apar diferente de apa cuprinse intre 5% și nelimitat, în funcție de toți factorii enumerati mai sus.

administrare imobile administrator bloc diferente apa

Alte articole

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.