Contractul de mandat

Contractul de mandat.
????Este necesar incheierea unor contracte de mandat pentru comitetul executiv, adica pentru persoanele alese de Adunarea Generala?
????Este necesar incheierea unor astfel de contracte chiar daca nu sunt remunerati membrii comitetului executiv?
Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 58 alin. (1) că „președintele asociației de proprietari și membrii comitetului executiv pot fi remunerați pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal”.
In Legea nr. 196/2018, in articolul mentionat mai sus, gasim singura trimitere la acest contract de mandat, de unde se poate interpreta ca acest contract de mandat pentru „alesi” se intocmeste doar in cazul in care acestia sunt remunerati.
In NOUL COD CIVIL, la capitolul IX, gasim CONTRACTUL DE MANDAT.
Aici gasim, la art. 2010 alin. (1), ca mandatul este cu titlu gratuit sau cu titlu oneros (remunerat, platit).
La art. 2013 alin. (1) se mentioneaza ca contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală.
In concluzie, contractul de mandat pentru persoanele din comitet care nu sunt remunerate, poate fi incheiat verbal (sa existe doar Hotararea Adunarii Generale prin care au fost alesi - atributiile se regasesc in Legea nr. 196/2018) si doar in cazul celor remunerate exista necesitatea incheierii unui astfel de contract.
In cazul in care se doreste incheierea unor contracte de mandat pentru toti membrii comitetului executiv, remunerati sau nu, aceste contracte se pot incheia, pe de o parte de comitetul executiv, in calitate de MANDANT (angajator) si pe cealalta parte de fiecare membru in parte, in calitate de MANDATAT (angajat).
Contractul trebuie sa prevada toate atributiile stabilite de Legea nr. 196/2018 precum si alte atributii (daca exista), stabilite de Adunarea Generala si asumate de Comitetul Executiv.
contract mandat
administrare imobile administrator bloc contract mandat comitet executiv presedinte

Alte articole

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.