Apele Pluviale sau Apele Meteorice

Cred ca toată lumea a auzit cel puțin o data de ape pluviale sau ape meteorice.
Ce sunt acestea?
Apele pluviale sau apele meteorice sunt apele de canalizare care provin din precipitatii atmosferice.
Adică sunt apele din precipitatii (ploaie, ninsoare) care se scurg de pe suprafetele proprietatilor dumneavoastră în canalizarea pluviala a unității administrativ-teritoriale.

Cantitatea de apa meteorica preluată de reţeaua de canalizare se determina prin înmulţirea cantităţii specifice de apa meteorica, comunicată de A.N.M. pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator şi cu coeficienţii de scurgere recomandaţi de SR 1846-1:2006.

A se observa următoarea formula:

Qp= S · Ø · ip
unde:
Qp – cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare
S – suprafaţa totală construită şi neconstruită dovedită de utilizator
Ø – coef. echivalent de scurgere care ţine seama şi de intensitatea ploii (se stabileste prin HCL)
Ip – cantitatea de precipitaţii lunar comunicată de ANM

Aceasta formula, adaptata în funcție de UATul în care proveniti (comuna, oraș, sector, municipiu) difera în funcție de HCL-urile emise de aceste entitati și o puteți regăsi în ANEXA nr. 3 la contractul dvs de alimentare cu apa și de canalizare încheiat cu operatorul care furnizeaza acest serviciu.

De ce trebuie sa achitam apa care provine din precipitatii?
Pentru ca este colectata de pe suprafetele noastre private și se colecteaza în canalizarea pluviala a comunei, orașului, sectorului și a municipiului în care locuim. Apoi aceasta apa trece printr-o stație de epurare, care funcționează cu energie electrică, fel de fel de substante de curatare a apei, etc. pentru ca la final să fie evacuata într-un emisar (râu, prâu, fluviu, etc.).

În concluzie, toată lumea achita aceasta apa pluviala, fie ca e persoana fizica, persoana juridica de drept public sau privat. Pana și primaria plătește apa pluviala pentru acest serviciu pentru apele preluate de pe spațiul public. Practic este prețul plătit pentru transportul apei meteorice din curtea dumneavoastră si epurarea acesteia, ca sa poata fi vărsată cât mai curata într-o apa curgatoare.

administrare imobile administrare bloc apa pluviala apa meteorica

Alte articole

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.